Asikkalan Taidon historia
Koko lajin historian voit lukea Liiton verkkosivuilta
Asikkalan taido ry perustettiin vuonna 1986.
9.10.1986 Suomen Taidoliitto hyväksyi Asikkalan Taido ry:n jäsenseurakseen. Seuran perustajajäseninä olivat Jukka ja Tuula Kirsi, Tommi Nurminen, Jussi Kaulio, Riku Korhonen, Mika Wederhorn sekä Pekko Saarikko. Heistä Tuula Kirsi toimi puheenjohtajana ensimmäiset vuodet. Vuonna -86 järjestetyllä ensimmäisellä alkeiskurssilla vetäjänä toimi Hannu Miinalainen Lahdesta. Kurssilaisia ensimmäisellä kurssilla aloitti 108 henkeä.
Asikkalan taidon alkuvuosina harjoitukset pidettiin parketilla. Kunnalta anotut tatamit saatiin jäsenten käyttöön vuonna 1990. Korkeaa tengiä oli huomattavasti mukavampi tehdä tatamilla. Vuonna 1990 Asikkalassa järjestettiin kansainvälinen kesäleiri, päävetäjänä Tanaka-Sensei.
Asikkalan taido perusti alajaoston Kalkkisiin.
Seuran juhli 10-vuotisjuhliaan keväällä -96, jolloin juhlien lisäksi järjestettiin juhlakilpailut. Näistä kilpailuista Asikkalan taidolle kultaa ja hopeaa.
10-vuotisen historiansa aikana seura oli voittanut useita mitaleja sekä osallistunut aktiivisesti kilpailuihin ja leireihin.
Taidon MM-kilpailut järjestettiin -97 Helsingissä. Samassa yhteydessä pidettiin myös seminaari sekä ystävyyskilpailut. Tapahtumiin osallistuttiin aktiivisesti ja Turun ystävyyskilpailuista olikin tuomisina neljä mitalia. Asikkalan kasvatti Sami Soininen edusti Suomea MM-kilpailuissa kotiin tuomisina ottelun MM-pronssi.
EM-kilpailut Örebrossa. Asikkalalaisia maajoukkueessa 3 henkeä. Kotiin tuomisina useita mitaleja.
Kuopiossa järjestettiin BUDO-2000 tapahtuma, jossa kilpailtiin myös taidon Suomen mestaruuksista. Asikkalan taido voitti miesten Dantai-jissenin ollen Dantai hokeissa hopealla ja tenkaissa pronssilla.
Taidon MM-kisat pidettiin -01 Japanissa Okinawalla. Suomen maajoukkueeseen kuului 19 henkeä, joista jopa kolme oli Asikkalan seurasta. Samalla järjestettyihin ystävyyskilpailuihin osallistui myös kolme seuran jäsentä. Asikkalan taidon edustajat saivat MM-kilpailuista 3 pronssia ja yhden 4. sijan. Ystävyyskilpailuista tuli yhteensä kolme mitalia.
Suomen Hollolassa järjestettiin taidon EM-kilpailut. Maajoukkueessa Asikkalan taidosta 5 henkilöä. Muutama mitalikin saatiin Asikkalaan tuliaisiksi.
Suomen liikunta ja urheilu myönsi Asikkalan taidolle Wihuri-palkinnon.
MM-kilpailut Göteborgissa. 2 henkilöä Asikkalan taidosta maajoukkueessa.
Seura juhli 20-vuotista taivaltaan. Asikkalassa järjestettiin joukkue SM-kilpailut. Asikkalan taido voitti miesten dantai- hokein, tenkain sekä dantai- jissenin. Seuran jäsenmäärä on noin 71 jäsentä, joista n. 65 % on alle 15-vuotiaita.
2010-2015
Aikana seura on kerryttänyt menestystä erityisesti juniorisarjoista. Asikkalan taido onkin vahvimpia junioriseuroja Suomessa. 2013 Asikkalan Taido valittiin Suomen Taidoliiton vuoden seuraksi. Vuonna 2014 Suomen Taido palkitsi vetäjä Ossi Pynnösen, 2. dan, kansallisella Vuoden junioriohjaaja -arvonimellä. 2015 Asikkalan Taidon juniorit ottivat osaa Ruotsissa EM-kilpailujen yhteydessä pidettyihin kansainvälisiin ystävyyskilpailuihin.
2017
Asikkalan Taidon joukkue osallistui Suomessa ensimmäistä kertaa järjestettyyn eri lajit yhteen kokoavaan SM-viikkoon. Mukana kilpailuissa Asikkalasta oli mm. miesten ottelujoukkue. Asikkalan Taidon oma tervaskanto ja kantava voima Aarne Soininen oli näkyvästi mukana Ylen SM-viikon TV-lähetyksessä.
2018
Asikkalan Taidon Elina Assiep valittiin Suomen Taidon Vuoden nuoreksi taidokaksi. Valinta edellyttää mm. monivuotista kilpailumenestystä kansallisella tasolla, esimerkillisyyttä taidon harjoittelussa sekä aktiivista osallistumista seuran ja Suomen Taidon tapahtumiin.
– Pitkäjänteisesti ja aktiivisesti Asikkalan Taidon toiminnassa mukana ollut Ossi Kortiainen palkittiin Suomen Taidon vuoden junioriohjaajana vuonna 2021. Valinnan edellytyksenä on mm., että ohjaaja on innostava ja innostunut aktiivinen harjoitusten ohjaaja seurassa.
2020
Seuran perustajajäsen Jukka Kirsi nimettiin historian toisena henkilönä Suomen Taidon Hall of Fameen
Perusteet nimitykselle:
Jukka Kirsi on ollut lajin kantavia voimia niin suomalaisilla kuin kansainvälisilläkin taidokentillä. Hän oli Suomen Taidoliiton puheenjohtajana vuosina 1981-1997. Hän on toiminut lukuisissa muissakin tehtävissä taidossa. Useilta pitkäkestoisilta opintomatkoiltaan lajin emämaahan hän toi runsaasti lajitietoutta Suomeen. Hän on erittäin menestynyt ja arvostettu kilpailija niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.
Seuran perustajajäsen Tuula Tilley (ent. Tuula Kirsi os. Junden) nimettiin historian kolmantena henkilönä Suomen Taidon Hall of Fameen
Perusteet nimitykselle:
Tuula Tilley (ent. Kirsi, os. Junden) aloitti taidon 1976 ensimmäisellä kurssilla, johon naiset saivat osallistua. Hän teki useita opintomatkoja Japaniin tuoden osaamista Suomeen.Hän on edistänyt taidoa ja naisten yhdenvertaista asemaa lajissa. Hänen sinnikkyydellään naiset saivat perushokeiden vaativimmat versiot nenin no hokein ja tenin no hokein itse lajin kehittäjältä Seiken Shukumineltä. Hänen panoksensa lajin alkuvuosina Suomessa niin opetus- kuin järjestötoiminnassa on ollut erittäin merkittävä.
2022
Seuran pitkäaikainen puheenjohtaja Jukka Hakulinen palkittiin Suomen Taidon kultaisella ansiomerkillä. Aiemmin vastaavan huomionosoituksenseuran jäsenistä ovat saaneet Kari Hakuli, Sami Soininen, Aarne Soininen, Ossi Pynnönen ja Sera Kaukola.
– Asikkalan Taidon juniorityö ja etenkin kilpailuaktiivisuus ovat olleet omaa luokkaansa. Vaikka koronapandemia sulki seuran salin ovet ja keskeytti harjoitukset pidemmäksi aikaa vuonna 2020, ovat Asikkalan Taidon juniorit osallistuneet aktiivisesti kilpailuihin koronasulun jälkeen voittaen cup-kilpailujen lisäksi useita suomenmestaruuksia sekä hokeissa että ottelussa. Asikkala oli mitalitilaston mukaan menestynein seura mm. vuoden 2024 SM-kilpailuissa.
– Syksystä 2024 lähtien seura on harjoitellut Aurinkovuoren koululla.